Neljapäev, 25. aprill 2024
Uuringufirma S&P Global Mobility langetas oma uute autode tootmist puudutavaid prognoose nii sel kui järgmisel aastal 2,6 miljoni ühiku võrra.

Selle põhjuseks on suuresti Ukraina sõja mõjud energia, kütuse ja toormete hindadele ning ränikiipide saadavusele. Ennustuste kohaselt toodetakse käesoleval aastal kokku 81,6 ja järgmisel 88,5 miljonit uut autot.

S&P Global Mobility globaalse tootmise ennustamise tegevjuht Mark Fulthorpe sõnas, et risk on meeletu. Halvimate prognooside kohaselt võib tootmine väheneda kuni 4 miljoni ühiku võrra mõlemal aastal.

Venemaa agressiooni mõju on kergitanud nii toormaterjalide kui energia hinda ning mõjutab ka Ukraina võimekust varustada autotootjaid vajalike komponentidega nagu juhtmestikud – sel põhjusel pidi näiteks VW AG hiljuti mõneks ajaks seiskama Zwickau tehase koosteliinid.

Probleeme võib tekkida ka neoongaasi Ukrainast ning pallaadiumi Venemaalt hankimisega, mis on vastavalt tarvilikud ränikiipide ja katalüsaatorite tootmiseks.

Hiinas alanud uue koroonapuhangu tõttu on seal suletud mitmeid tootmiskeskusi nagu Shenzhen ja Changchun. Seetõttu on oma tehaste tööd piirama pidanud nii Volkswagen, Toyota kui Tesla.

Foto: Volkswagen

blank

Erialalt filmiprodutsent, hingelt autoentusiast. Lõpetanud rahvusvahelise magistriprogrammi filmitootmise erialal, kuid kiired ja vihased autod on kireks sünnist saati. Juhib Acceleristat alates 2020. aastast, tegeleb hobiautodega ja teeb võimalusel ka mõne kiirema ringi või mitu.

KOMMENTEERI SIIN