Reede, 26. aprill 2024
See, et pea kõik autotootjad liiguvad süsinikuneutraalsuse ja elektri poole, ei üllata vast enam kedagi. Subaru plaanib eelnimetatud süsinikuneutraalsuse saavutada aastaks 2050.

Teistest tootjatest rääkides on esirinnas Volvo, kelle seatud tärmin on 2040. Puhtalt sisepõlemismootori toel liikuvate sõidukite müük ja tootmine plaanitakse lõpetada 2025. Mercedes-Benz plaanib “süsinikuvaba” autoparki pakkuda 2039. aastaks.

Subaru puhul tähendab see seda, et viienda põlvkonna STI (mis on jälle üks neist toredatest Jaapani sportautodest, mida Euroopa enam ei saa) saab olema viimane puhtalt sisepõlemismootoriga Subaru masin, enne kui hübriidid ja elekter mudelivaliku vallutavad.

See on väga sarnane Nissan 400Z-ile, mis jääb Nissani viimaseks ICE-autoks ning mida Euroopa samuti ei saa. Sarnane on ka võimsus – uusim STI peaks samuti murdma 400 hj barjääri.

STI puhul jätkub ka viimaste põlvkondade mootoriloogika: kui eelmise põlvkonna kupee BRZ sai vabalthingava kaheliitrise bokseri FA20D, siis WRX sai sama mootori turboversiooni FA20F, tuntud ka kui FA20DIT. Uus BRZ sai Subaru Ascentilt tuttava 2,4-liitrise FA24, mis jääb vabalthingavaks – STI aga saab sama mootori forsseeritud versiooni.

Uusim STI saab põhinema Subaru globaalsel modulaarsel platvormil (jäik, mis tähendab suurepärast juhitavust!) ning disaini osas on lubatud šnitti võtta juba 2017 aastal näidatud ideeautolt Viziv Performance Concept.

Subaru Viziv Performance Concept
Subaru Viziv Performance Concept 2017

Seega – Subaru sisepõlemismootorite luigelaul saab olema võimsaim ja parima juhitavusega STI läbi aegade – pole paha viis bokserit puhkusele saata.

Fotod: Subaru

blank

Erialalt filmiprodutsent, hingelt autoentusiast. Lõpetanud rahvusvahelise magistriprogrammi filmitootmise erialal, kuid kiired ja vihased autod on kireks sünnist saati. Juhib Acceleristat alates 2020. aastast, tegeleb hobiautodega ja teeb võimalusel ka mõne kiirema ringi või mitu.

KOMMENTEERI SIIN