Teisipäev, 19. märts 2024
Vitoldas Milius ja Aidas Bubinas on kaks pöörast leedulast, kes ei löö ühegi seikluse ees kõhklema: parasjagu on käimas ühe jutiga sõit, mille käigus tehakse Kia ProCeediga ring peale Läänemerele.

Neljapäeva õhtul sain Vitoldasel ja Aidasel sabast kinni Tallinna sadama parklas. Mehed olid lõpetamas oma esimest sõidupäeva, Leedust Eestisse läks sõit viperusteta kui arvukad teetööd välja arvata. Paar tundi teel Helsingisse jääb 5000-kilomeetrisel teekonnal arvatavasti pikimaks puhkepausiks.

Kui kõik hästi läheb, saab eesmärk täidetud laupäeval, kui Palangast antakse Aurum ralli stardipauk ja ühtede finišist saab teiste algus. Praegu on Vitoldas ja Aidas kusagil Rootsis, teel Taani poole ja võib teha panuseid, mis kell täna õhtul kahe riigi piir ületatakse.

kia proceed navi

Et saaks teha midagi, mis pinget pakuks!

Mis mõte sellel iseendaga võiduajamisel ikkagi on? Aurum ralli, mis laupäeval Palangas algab ja mille pikkus on 1006 km võidab Vitoldase sõnul “nagunii mõni Porsche”.

“See on tõsine ettevõtmine, meil poleks lootustki võita. Sellepärast tulebki ise midagi välja mõelda. Olen igal aastal Palanga ralli eel või ajal võtnud peasponsori autoga ette mõne väljakutse alistamise. Kui aastaid toetas Aurumit Volkswagen, siis nüüd juba teist aastat Kia. Järelikult on see Kia!”

Seega iga kord kui Palangas valmistutakse maratonisõitudeks või sõidetakse võidu, ajab Milius “oma asja”, et alistada järjekordne väljakutse. Näiteks sõitis ta 2 aastat tagasi Palanga ringrajal katkematult üleöö 300 km.

Möödunud aastal läbiti koos kamraad Aidas Bubinasega Kia Soul elektriautoga uskumatud 1000 km 21 tunni ja 33 minutiga. Meenutame, et tegu oli siis veel esimese generatsiooni Soul EV-ga.

“Tänavu siis otsustasimegi, et võtame Kia ProCeed GT Line’i, mis on absoluutselt suurepärane ja kiire ning mugav masin, ja teeme sellega Läänemerele ringi peale. Võimalikult lühikese ajaga.”

Seda öeldes paistab Vitoldase silmist puhas rõõm. Porsche võib ju ralli võita, pöörane leedukas võtab terve Läänemere. Tehke järele või ostke ära, ProCeed siis.

“Tõsi, Venemaa jääb sellest ringist välja, enne kui ei ole lahendatud Krimmi küsimus, me neid riike ei läbi,” on Vitoldas ootamatult otsekohene.

“Alustasime Palangast, Leedust. Edasi Läti, Eesti, siis laevaga Helsingisse, edasi Soomest Rootsi, Rootsist Taani, siis Saksamaale, sealt Poola ja olemegi tagasi Leedus. Proovime jõuda Aurumi ametlikuks stardiks tagasi Palangasse. Näis, kas õnnestub.”

Miks just see auto?

ProCeed GT, nagu teame, on üliäge auto. Aga miks just diiselmootor? 136 hobujõudu ja 7-käiguline automaat ei ole just see kombo, mida rallil ette kujutaks.

kia proceed gt

“Leedus nagu igal pool käib parasjagu tuline arutelu diiselmootorite üle. Neist on tehtud deemonid. Piltlikult, kui Palangas sureb memme vana hobune, on selles süüdi diisel. Kliimamuutus on diiselmootori süü, jne.”

“Tegelikkus on aga teistsugune. Suurel osal inimestest pole mingeid valikuid. Nende aasta keskmine läbisõit on 30 000 kilomeetrit, ja diislile puudub alternatiiv. Hea näide on meie reisikaaslane Kia ProCeed: 50-liitrise täis paagiga saab pardakompuutri arvutuse põhjal sõita rohkem kui 1000 kilomeetrit,” selgitab Vitoldas.

“Kõigele lisaks on see ruumikas pereauto, millel on suur pakiruum ja millega võib samahästi ka lõbutseda – miks peaks sellest toredast sõidukist mööda vaatama?”

Saabumisaeg on ennustamatu

Ringil ümber Läänemere on ainsaks kriteeriumiks kiireim võimalik aeg. Mehed ei püüa ökotada, ka teekond on täpselt planeerimata, kõik sõltub sellest, kust pääseb kiiremini.

Seega ei oska praegugi veel keegi ennustada, kas laupäeval õigeks ajaks Palangasse jõutakse (ralli start on kl 10 hommikul).

5000 kilomeetrit on umbes täpselt nii pikk maa kui üks Baltimaade perekond oma tavapärasel autoreisil teeb. Suure osa puhkusereisi maksumusest moodustab kütus: Vitoldase ja Aidase reisi lõpuks peaks olema selge, kui palju n-ö päriselus seda kulub.

kia tanklas
Kia ProCeed GT teel Taani Rootsis tankimas

Kõigil teedel järgitakse etteantud kiirusepiiranguid, sõites maksimaalse lubatud kiirusega. Riigiti on kiirused erinevad: kui Eestis on tavaline 90 ja parematel hetkedel 110 km/h, siis Soomes 80, Rootsis aga 110 km/h.

Poola kiirteedel võib uhada isegi kuni 140 km tunnikiirusega, Saksamaal on veel teid, kus piiranguid polegi – see võimaldab osa distantsist läbida 200 ja rohkem km/h.

Veel rekordeid Miliuse ja Bubinase nimel

Vitoldas ja Aidas kuuluvad kokku nagu pükstükk vähemalt korra aastas, aga muul ajal teevad mõlemad omi rekordeid.

Tänavu mais sõitis ta Hyundai Kona EV-ga ühe laadimisega 710 kilomeetrit. Tehke järele või ostke ära. Kona elektriauto. Enne seda, aprillis käis ta Austraalias ja tegi sellele ringi peale: 14 300 kilomeetrit vähem kui 11 päevaga.

Bubinase saavutuste nimekiri pole sugugi lühem: lisaks autodele on mees kiindunud tsiklitesse. Tema nimel on näiteks pikamaasõidurekord: 12 päevaga 14 545 kilomeetri pikkune reiss Lissabonist Vladivostokki.

Auhinnalaud on pikk ja kirju: Laadoga Trophy, Balkan Offroad Rallye, Breslau Rallye Poolas: kõigilt on saanud ta kas kategooria- või üldvõidu.

eestlased ja leedulased
Eestlased Leedu ekipaaži tervitamas: vasakult Aidas Bubinas, allakirjutanu, Vitoldas Milius ja Joosep Soorsk

Pildid: Läänemere-sõidu tiim ja Ylle Tampere

blank

Ylle on teinud teadus-, haridus- ja keskkonnateemalisi telesaateid ning töötanud vabakutselise (kirjutava) ajakirjanikuna. Alates 2015 WWCOTY rahvusvahelise kohtunikekogu liige. 2015. aastal pälvis Ylle riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija auhinna. Acceleristas vastutab Ylle lehe väljaandmise eest ning kirjutab aeg-ajalt talle omase otsekohesusega

KOMMENTEERI SIIN