Neljapäev, 28. märts 2024
2017. aastal müüdi kokku 30 607 uut sõiduautot. Kõigi aegade rekordi löömisest jäi puudu vaid 300 autot. Eesti uute sõiduautode turg kasvas võrdluses 2016. aastaga lausa 11,1%. Popim auto ostjate seas on linnamaastur.

Kui kaubikud välja arvata, siis müüdi Eestis 2017. aastal kokku 25 862 uut sõiduautot. Aasta tagasi oli see number 23 190. Seega kasvas sõiduautode müük 11,5%. Kaubikute müük tõusis 4354 masinalt 4745 kaubikuni ehk ligi 9%.

Vaid ühel aastal sel aastatuhandel – 2007. – on müüdud 2017ndast rohkem uusi sõiduautosid. Toona osteti uusi autosid 30 902 tükki. Kes mäletavad, siis oli buumiaeg ning suurele tõusule järgnes suur langus. Praegu majandusteadlased langust aga ei ennusta, mis tähendab, et uus aasta võib tuua uue müügirekordi.

EKSPERDI SÕNUL ON TURU KÄITUMINE LOOGILINE

Raido Toonekurg, Auto Forte juhatuse esimees leiab, et automüügibuumile on hoo andnud majanduse jätkuv kasv: “Viimased paar aastat on turu kasv olnud 10% juures ning 2017. aasta veelgi suurem tõus näitab, et inimeste võimalused muutuvad üha paremaks.”

Toonekurg usub, et uute autode hea müük on ka märk sellest, et inimesed on aru saanud uue auto eelistest, selle ostuga kaasnevast garantiist ja teenindusest.

Auto Forte juhatuse esimees teab, millest räägib, sest ettevõte on Peugeot ja Hyundai ametlik esindaja, tegeleb nii uute kui kasutatud autode müügi ja müügijärgse teeninduse ning hooldusega. Auto Forte on valitud 2016. aasta parimaks “Prantsuse lõvikutsika” müügiesindajaks.

VAID ESIMESE AUTO MÜÜB AUTOMÜÜJA

Kui möödunud aastal kasvas terve Eesti uute sõiduautode turg 11,1%, siis Peugeot ja Hyundai ametliku esindaja Auto Forte müügikasv oli lausa 2,5-kordne – 28,5%.

“Autoäris öeldakse, et esimese auto müüb automüüja, aga järgmise juba autoteenindus ja klientide rahulolu,” märkis Toonekurg.

“See, et Auto Forte suutis eelmise aastaga koguturust veel 2,5 korda kiiremini kasvada on kindlasti tunnustus meie klientidele, partneritele ja ka töötajatele. Lisaks muidugi ka see, et just meie juures on müügis Euroopa Aasta auto tiitlit kandev Peugeot 3008, mille uueks omanikuks sai Auto Forte kaudu üle 100 inimese.”

LINNAMAASTUR, POP JA ISEÄRALIK

Eestis ja Euroopas eelistavad ostjad jätkuvalt enim just linnamaastureid, millele on aidanud suuresti kaasa autotootjat ise, tuues segmenti järjest uusi mudeleid.

Linnamaasturil pole mingit pistmist päris maasturiga, selle eeliseks on kõrge isteasend ja teadmine, et keerulistes teeoludes on autoga veidi lihtsam liikuda kui näiteks tavalise sõiduautoga.

“Tänapäeval on linnamaastur kõrgemaks tõstetud nägusa disainiga ruumikas auto, mitte kohmakas maastikumasin, “ selgitab Raido Toonekurg. “Seepärast liigub ka eelistus näiteks mahtuniversaal- ja universaalkerega autode kasutamiselt pereautodena juba linnamaasturi kasuks.”

INTERNET ON UUS OSTUKESKKOND

2017. aasta tõusva trendina on näha autode ostmise puhul üha suuremat interneti kasutamist. Enne salongi tulekut tehakse juba 90% eeltööst interneti vahendusel ära.

Internetipõhise ostuabi vajalikkust näitab ka Auto Forte eelmisel aastal avatud virtuaalsalongi populaarsus, mille abil saab kodust lahkumata autodesse sisse istuda.

“Järgnevatel aastatel suunduvad autokaubanduses suuremad investeeringud betooni ja klaasi asemel internetti,” ennustas Auto Forte juhatuse esimees.

Auto Forte abil leidis möödunud aastal endale omaniku ka Eesti esimene Hyundai Ioniq Elektrik, mis suudab edukalt konkureerida Tesla Model 3-ga ning Auto Forte on ka EV100 raames valmiva filmi “Tõde ja Õigus” suurtoetaja. Üks äraütlemata tore autoettevõte, eks ole!

Allikas: Auto Forte. Kaanepilt: Ylle Rajasaar

KOMMENTEERI SIIN