Teisipäev, 23. aprill 2024
Möödunud nädalal tehti Häirekeskuse riiginfo telefonile 1247 saja tuhandes kõne. Pandeemia ajal on telefonile vastajate koormus meeletu: päevas helistatakse sellele numbrile 700 – 1000 korda.
Kõned telefonile 1247 kuude kaupa

Häirekeskuse riigiinfo telefoni 1247 võib vabalt ümber nimetada koroonanumbriks, sest märtsis eriolukorra ajal avatud number on mõeldud jagama usaldusväärset infot koroonaviirusega seotud riiklikke korraldusi ja riiklikke asutusi puudutavates küsimustes.

Kõnedele vastavad Häirekeskuse töötajad ja vabatahtlikud, keda on ligi 200. Kõigi nende pealisülesandeks on – lisaks adekvaatse info jagamisele – inimeste rahustamine, nõustamine, suunamine.

Meie toimetusegi jaoks ei ole see number võõras, sest kõige kiirema koroonainfo saab just sellelt telefonilt ning kordagi pole tulnud pettuda vastajate professionaalsuses: alati ollakse positiivsed ega kiirustata helistajat kõne lõpetama. 

Kui kevadise eriolukorra väljakuulutamise ajal oli päevi, mil helistajaid oli 2000 ja rohkem, suvel voog rauges ja kõnesid tuli päevas paarisaja ümber, siis nüüd, pandeemia teise laine lappama minnes on helistajate hulk taas jõudsalt kasvama hakanud: 700-1000 helistamist ööpäevas on tavaline taks. 

Peamised küsimused, millega koroonatelefonile helistatakse, on seotud COVID-19 testimisega, karantiiniga ja eneseisolatsiooniga, samuti reisimisega ning inimliku murega oma tervise pärast.

Näiteks saime meie kiire vastuse küsimusele, kas koolis käinud (enese teadmata) lähikontaktse klassikaaslase juures aega veetnud sõbrad peavad jääma eneseisolatsiooni: ei, ei pea, aga peavad jälgima oma tervist ja kui ilmneb vähimaidki haiguse sümptomeid, jääma koju ja minema testima. Koolis võib käia, jälgides distantsi- ja hügieenireegleid, kanda tuleb maski. Samamoodi võib käia poes ja huviringis. 

Häirekeskuse Põhja keskuse juht Anne-Liis Taalmann kinnitab, et just sarnastel “kahtlastel” puhkudel ongi kiire ja asjatundlik abi koroonatelefonilt saada: „Selleks, et viiruse levikut kontrolli alla saada on oluline, et inimestel oleksid õiged teadmised, kuidas erinevates situatsioonides on õige toimida.”

Ta lisas, et praegu on Häirekeskuse riigi infotelefoni fookus Terviseameti tegevuse toetamisel: jagatakse infot, haritakse inimesi, tuletatakse meelde viiruse leviku ennetamise meetmeid. 

„ Kuna inimeste teavitamine võimalikust viiruse kandmise ohust on kriitilise tähtsusega, paneme Häirekeskuse riigiinfo telefoniga õla alla ka lähikontaktsetele tagasi helistamisele. Viiruse leviku kontrolli alla saamiseks on oluline aktiivne koostöö ja kiire informeerimine,“ rääkis Anne-Liis Taalmann.

Riigiinfo telefon 1247 avati kevadise eriolukorra alguses 16. märtsil 2020, et jagada inimestele usaldusväärset ja ametlikku eriolukorda puudutavad infot. Olulise tähtsusega oli ka 1247 kõnede analüüs, mis aitas mõista, millised on inimeste peamised probleemid ja arusaamatused seoses eriolukorraga, mis omakorda andis eriolukorra ajal olulise sisendi riiklikule kommunikatsioonile.

Loe Häirekeskuse riigi infotelefoni kohta rohkem siit. Kuidas seda numbrit lihtsalt meeles pidada? “Üks number 24/7” – 1247. Järgmine kord koroonatelefonile helistades tänage ja soovige teisel pool vastajale tervist ja head.

KOMMENTEERI SIIN