Teisipäev, 19. märts 2024
Ühendkuningriikides on tõusnud meediastaariks esimese generatsiooni Škoda Octavia luukpära, mille läbisõit on ligi 700 000 kilomeetrit. Auto 1.9-liitrine TDI diiselmootor on heas korras ning mehaanikud ennustavad sellele vähemalt teist samapalju eluiga. Superauto kandidaat on leitud!

Diiselmootoriga sõidukeid on viimasel ajal korralikult materdatud ja keskkonnavaenulikeks kuulutatud. Tegelikult pole asjalood sugugi nii must-valged.

Diiselautod kulutavad tavaliselt vähem kütust kui bensiinimootoriga mudelid, samuti jõuab nende läbisõit tihtipeale üpris muljetavaldavate numbriteni.

Kui mõelda sellele, et uute autode tootmine kulutab loodusvarasid ja energiat, võib vana diiselauto lõpuni sõitmine paista hoopis keskkonnasõbralikuna.

Kui auto eest korralikult hoolt kanda, siis kestab see suurest läbisõidust ja ajaloolisest aastaarvust hoolimata veel kaua.

Korralikult hooldatud auto puhul ei ole sajad tuhanded kilomeetrid mingi probleem, poole miljoni juurest aga võib kapoti all enamasti siiski juba väsimuse märke näha.

Muidugi on üksjagu diisel-Mersusid, millega läbitud üle miljoni kilomeetri. Enamik selliseid on vabalthingava mootoriga isendid. Enamik selliseid sõidab rõõmsalt… taksot. Ent ka moodsamate turbodiiselmootoritega võib jõuda väga kaugele.

SUPERSTAAR ŠKODA OCTAVIA

Esimese põlvkonna Škoda Octavia on Ühendkuningriigi veebiväljaande CarThrottle uue YouTube’i sarja värske staar – 1998. aastal ostetud auto läbisõiduks on 432 000 miili ehk ligemale 695 000 kilomeetrit.

Kuulsaks saanud Škoda Octavia jõuallikaks on 90 hj 1,9-liitrine TDI ja tegemist on originaalmootoriga. Samuti on algupärased sõiduki turbolaadur, väljalasketorustik ja amortisaatorid.

Sõiduki kõik tuled põlevad, kuid mõned aknatõstukid on katki. Nii välimuses kui ka sisemuses on kasutusjäljed näha, istmekatted ja põrandamatid on üpris õnnetus seisus – kuid tehnilisel poolel toimib kõik kindlalt.

Selle läbisõiduga oleks võinud sõita Kuu peale ja tagasi. Või siis 17,3 korda ümber maakera. Kuid tehnilistele komponentidele on see olnud tühiasi.

Nimelt võeti selle Octavia TDI mootor äsja pulkadeks ja tõdeti, et näiteks nii klapid kui ka nukkvõll on ideaalses korras.

Turbo on samuti heas korras, veermikuosadel on vaid kerget roostet. Selle Škodaga võib üsna tõenäoliselt jõuda miljoni kilomeetrini ja kaugemalegi, kui tehnika eest jätkuvalt hästi hoolt kanda.

Allikas. CarThrottle. Tõlkis: Lena Murd

KOMMENTEERI SIIN