Laupäev, 20. aprill 2024
Sõltumatu ja üldtunnustatud autode turvalisustestide korraldaja Euro NCAP tegi teatavaks sõiduautod, mis avariitestide põhjal on oma klassis kõige turvalisemad. Ühtekokku anti “Best in Class”- tiitel välja kaheksas segmendis ning nimetati ka 2015. aasta üldvõitja, milleks seekord oli Volvo XC90.

2015. aasta oli Euro NCAP ekspertide jaoks kiire ja keeruline aasta: karmimaks muutusid autode testimiskriteeriumid, senisest rohkem pöörati tähelepanu aktiiv-ja passiivturvavarustuse olemasolule sõidukite baasvarustuses. Ühtekokku läbis Euro NCAP testi 2015. aastal üle neljakümne sõiduki. Aasta lõpus tehti kokkuvõtted ja nimetati omas klassis kõige turvalisemad autod, millel on õigus kanda tiitlit “Best in Class 2015”

Euro NCAP kõige turvalisemad autod 2015Euro NCAP suurem muudatus 2015. aastal on uudne laupkokkupõrketest, kus auto kihutab kogu esiosaga vastu takistust.

See katse sunnib autotootjaid lisama turvavöödele eelpingutajad ja täiustama ka tagaistmel sõitjate turvavöid. Lisaks on üleüldiseks muutunud ka ohtu ennetavad automaatsed hädapidurdussüsteemid.

Euro NCAP uuenenud testitsükkel näitab selgelt, et uuemad autod on oma eelkäijatest oluliselt turvalisemad. Tootjad pööravad senisest rohkem tähelepanu baasturvavarustuse tasemele ning aktiivturvalahenduste osas tullakse välja järjest uuenduslikemate tehnoloogiliste rakendustega.

Standardiks on muutumas õnnetust ennetada aitavate rakenduste kasutuselevõtt: järjest rohkem tootjaid pöörab rohkem tähelepanu ohuolukordadele ja juhi pädevale tegutsemisele roolis: näiteks annavad paljud sõidukid märku vajadusest, teha pikemal sõidul puhkepaus, jälgivad juhi käitumist roolis ning väsimuse märkide ilmnedes annab sõiduk helilise soovituse, auto ohutult tee serva roolida ja puhata jne.

Euro NCAP valis 2015. aasta kõige turvalisemaks autoks Volvo maasturite uue lipulaeva, XC90. Luksuslik nelikveoline sai turvavarustuse testides maksimaalse võimaliku tulemuse ehk 100% ja täiskasvanud reisijate turvalisuse eest 97% plusspunkte. Volvo XC90 sai peavõidu ka suurte tänavamaasturite segmendis.

2015 Volvo XC90 Euro NCAP

volvo_xc90_t6_r-design_9

Klass väiksemate SUVide seas tegi puhta töö Mercedes-Benz GLC, mille tulemus nii lapsreisijate kui jalakäijate osas oli Volvo omast paar protsenti suuremgi, ent turvavarustuse osas jäi märgatavalt alla.

2015 Mercedes-Benz GLC Euro NCAP

mercedes-benz_glc-klasse_26

Suurte pereautode segmendis tunnistati parimaks Jaguar XE ja Toyota Avensis, mis jagasid võitu kokkupõrketestides. Klassi võitjaks tuli siiski Jaguar XE, seda põhjusel, et auto baasturvavarustus oli Avensisest veidi rikkalikum.

2015 Jaguar XE Euro NCAP

jaguar_xe_s_17

Veidi väiksemate autode seas napsas võidu Nissani luksusbränd Infiniti, mudeliga Q30. Selle auto puhul leidis eraldi äramärkimist kokkupõrkel aktiivselt reageeriv mootorikate. Samuti torkab silma üle 90% küündiv jalakäijaturvalisuse hinne.

2015 Infiniti Q30 Euro NCAP

infiniti_unsorted_3

Väikeautode klassis käis tihe rebimine Honda Jazzi ja Suzuki Vitara vahel. Võitis Jazz, sest selles autos on baasvarustuses taas rikkalikumalt turvavarustust.

2015 Honda Jazz Euro NCAP

honda_jazz_76

Väikeste mahtuniversaalide segmendis tegi 2015. aastal puhta vuugi Volkswagen Touran, mis pea 90% küündiva lapsreisija turvalisuse numbriga on selles osas võitjate seas üks parimaid.

2015 VW TouranEuro NCAP

volkswagen_touran_1

Klass suuremate mahtuniversaalide seas võidutses Ford Galaxy/ S-Max ning tema kandadele astus kohe Renault uuenenud disaini- ja sõidumugavuse joont esindav Espace.

2015 Ford Galaxy Euro NCAP

ford_galaxy_12

Kui oli mõni segment, mis oma turvalisusega just eriti head muljet ei jätnud, siis oli see ettearvatavalt kabriolettide segment. Klassi parimaks tunnistati autode iludusvõistlustelgi auhindu pälvinud uus Mazda MX-5, mis oma nelja Euro NCAP tähekesega viis koju võidu. Oma madalalasetsevale esiotsale vaatamata särab MX-5 siiski tervelt 93% hindega jalakäijaturvalisuse autahvlil.

2015 Mazda MX-5 Euro NCAP

Mazda MX-5

[dropcap]ACCELERISTA KOMM [/dropcap]Autosse istudes loodame ju alati, et jõuame punktist A punkti B turvaliselt, ei saa ise viga ega surma ega tapa/vigasta ka ühtegi kaasliiklejat. Autotootjad teevad tänapäeval palju selleks, et autod suudaksid nii passiivselt kui aktiivselt sõitjate jaoks kaitset pakkuda: igasugused sõiduabisüsteemid, kontrollid, lidarid, radarid, kaamerad ja infrapunaseadmed teenivad turvalise sõidu eesmärki.

Teisalt, kas selline ületurvatus ja sada sõiduabilist ei või tekitada juhis liigset turvatunnet? Auto sõidab ju praktiliselt ise – hoiab pikivahet, annab märku pimedast nurgast lähenevast sõidukist, aitab parkida jne jne. Paradoksaalsel kombel muutuvad autod üha turvalisemaks, aga neis istuvad juhid järjest lödinäpsemaks. Tasub iga kord enne autoga sõitma minemist endale meelde tuletada autokoolis pähetaotud tarkust: kõige nõrgem lüli autos paikneb istme ja rooli vahel. Ja see oled sina. Turvalist liiklemist, sõbrad!

Kõige turvalisemad autod 2015 Euro NCAP

Loe lisa Euro NCAP 2015. aasta viimasest testist siit.

KOMMENTEERI SIIN